Werkwijze van argos

Zelf je Assistentiehond opleiden met begeleiding op maat

Unieke teamtrainingstrajecten

Bij Argos leveren we geen ‘kant-en-klare’ assistentiehonden. We werken via teamtraining waarbij de gebruiker zelf de hond opleidt. De coaches van Argos ondersteunen hierbij.

Doordat de gebruiker zelf actief deelneemt aan het trainingsproces, ontwikkelt de gebruiker een dieper inzicht in het begeleiden van de hond, en wordt er tegelijkertijd een sterke vertrouwensband opgebouwd tussen de gebruiker en de hond. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat de hond beter kan inspelen op de specifieke behoeften van de gebruiker, wat de effectiviteit van de assistentie aanzienlijk verhoogt.

Waarom teamtraining het verschil maakt?

Onze Doelgroep

Zowel volwassenen, jongvolwassenen vanaf 14 jaar, als ouders van kinderen onder de 14 kunnen deelnemen aan het teamtrainingstraject. Argos richt zich hierbij specifiek op personen met psychosociale problemen zoals angststoornissen (PTSS, OCD enz.) of personen met diabetes type 1.

Deze doelgroepen kunnen aanzienlijke uitdagingen ervaren in het dagelijks functioneren en kunnen baat hebben bij de bijzondere vorm van ondersteuning en stabiliteit die een hulphond kan bieden. Teamtraining biedt deze mensen de mogelijkheid om een hechte band op te bouwen met hun hulphond, terwijl ze specifieke vaardigheden aanleren die hun gezondheid en welzijn verbeteren.

Het is van essentieel belang dat men aan voldoende zelfzorg doet, aangezien dit de basis vormt voor het kunnen zorgen voor een hond. Bovendien is het belangrijk om een ondersteunend persoon te hebben binnen of dichtbij het gezin, zodat er altijd iemand beschikbaar is om de zorg voor de hond over te nemen als de gebruiker daar tijdelijk niet toe in staat is.

Wil je weten hoe de opleiding verloopt?

Tijdens de intakegesprekken wordt geëvalueerd of de behoeften haalbaar zijn en wordt er een specifiek plan op maat opgesteld. Lees alles over hierover op volgende pagina: aanvraagprocedure & aanmelden

Zodra jouw intake is goedgekeurd, maak je kennis met jouw coach. In deze fase begin je al met de training met een trainingshond van jouw coach. Dit geeft je een basisbegrip van de training en biedt een voorproefje van het vervolg van het traject. Ook wordt er aandacht besteed aan hondentaal en het omgaan met de hond. Zowel de coach als jijzelf krijgen hierdoor een beter inzicht in welke karaktereigenschappen van een hond bij jou kunnen passen. Vervolgens wordt er een pup voor jou geselecteerd.

Nadat er een geschikte pup voor jou is geselecteerd, komt deze bij jou wonen. Samen met je pup ga je op regelmatige momenten naar je coach voor lessen. Tijdens deze periode wordt er gewerkt aan het opbouwen van een sterke band met je hond en leer je hoe je je hond enkele basiscommando’s kan aanleren en hoe je je hond leert om zich maatschappelijk verantwoord te gedragen. Zodra je hond er klaar voor is, zul je regelmatig op openbare plaatsen met je hond trainen.

Je wordt als team samen met je hond getest om je op een sociaal aanvaardbare manier in het openbaar te kunnen begeven. Rustig en ontspannen gedrag van je hond is hierbij van groot belang. Indien je slaagt met je hond, kun je doorgaan naar de volgende fase. Indien je niet zou slagen, willen we jou ook nog steeds verder begeleiden. Je hond zal dan geen hulphond worden maar kan jou nog steeds helpen met taken bij je thuis!

In deze fase richt je je op het aanleren van specifieke hulphondentaken aan je hond, die eerder zijn besproken tijdens de intakegesprekken en die vastgelegd zijn in jouw plan. We overlopen deze taken eerst en passen ze indien mogelijk en indien nodig aan.

Tijdens het eindexamen worden de vaardigheden getest. Heeft je hond deze voldoende onder de knie, is hij een hulphond. Joepie!!

Je komt jaarlijks op controle met je hond. Tijdens deze afspraak wordt beoordeeld of je hond nog steeds de taken goed uitvoert, of hij zich nog steeds zonder spanning en stress kan gedragen en verplaatsen in het openbaar, en wordt de gezondheid van je hond gecontroleerd en bevraagd. Daarnaast kan je tijdens deze afspraak ook vragen stellen als je die hebt.

Natuurlijk kan je jouw coach ook op andere momenten nog steeds om hulp vragen, mocht er iets minder goed gaan of mocht je een nieuwe oefening of aanpassing op een reeds gekende oefening willen aanleren.

In overleg met je coach bepaal je altijd de datum, het tijdstip en de locatie van de trainingen. De trainingen kunnen plaatsvinden op de vaste trainingslocatie van je coach, op openbare locaties in de buurt van je coach en daarnaast zullen er ook steeds enkele trainingen bij jouw aan huis doorgaan.

 

Trainingen duren doorgaans 60 minuten, maar dit kan worden aangepast afhankelijk van de hond en jouw eigen behoeften op dat moment.

Natuurlijk kan je jouw coach ook op andere momenten nog steeds om hulp vragen, mocht er iets minder goed gaan of mocht je een nieuwe oefening of aanpassing op een reeds gekende oefening willen aanleren.

Benieuwd hoe een training eruit kan zien?

Je rijdt met je hond naar de trainingslocatie van de coach. Daar bespreken jullie kort hoe de afgelopen dagen zijn verlopen. Je coach geeft advies over hoe je het best kan omgaan met bepaald gedrag of hoe je het best kan reageren in specifieke situaties.

Vervolgens gaan jullie aan de slag met enkele oefeningen die al eerder zijn gestart en waar je de afgelopen tijd op hebt geoefend. Je coach geeft aanwijzingen waar nodig en legt uit wat de volgende stap in de oefening is. Samen met je hond oefen je deze stap onder begeleiding van de coach, zodat deze nog kan bijsturen en je kan laten zien waar je op moet letten wanneer je thuis verder traint met je hond.

Je coach komt bij jou thuis en observeert het gedrag van je hond in jouw thuissituatie. De coach geeft tips over omgaan met het gedrag van je hond in huis, het vinden van een geschikte rustplek voor je hond, enzovoort. In je al de voltooiingsfase doorloopt, kan er worden gekeken naar het implementeren van de oefeningen bij jou thuis.

Je spreekt af met je coach op de parkeerplaats van het winkelcentrum. Samen maken jullie een wandeling door het winkelcentrum, genieten jullie van een terrasje waar je hond leert om zichzelf te ontspannen (een oefening die jullie eerder thuis hebben geoefend). Als afsluiting oefenen jullie het lopen op trappen die jullie onderweg zijn tegengekomen.

Je coacht voorziet een groepsles met andere mensen die een traject volgen. Je oefent op enkele reeds gekende maar ook op nieuwe oefeningen, met de andere honden rondom als extra afleiding. Je mag elke oefening doen het tempo van jouw hond. Na de les wissel je met de groepsgenoten ervaringen uit en praat je nnog even bij.

Wat cursisten zeggen:

Op zoek naar de geschikte viervoeter

Het teamtrainingstraject stelt de gebruiker in staat om zelf een hond aan te schaffen die wordt opgeleid tot eigen hulphond. De hond behoort dan ook eigendom toe aan de gebruiker.

We geven er de voorkeur aan om samen een hond te selecteren die past bij de gebruiker en de zorgbehoefte die de gebruiker van de hond verlangt. Wanneer de gebruiker reeds een hond heeft, kan Argos Assistance Dogs de hond keuren om te beoordelen of deze geschikt is.

We raden echter af om bepaalde rassen aan te schaffen met als doel deel te nemen aan het teamtrainingstraject vanwege bekende gedrags- of gezondheidsproblemen die vaak op volwassen leeftijd de kop op steken.

Wij raden volgende rassen of types aan:

Argos Assistance dogs werkt samen met enkele fokkers waaronder 1 van onze coaches.

Deze rassen komen doorgaans niet in aanmerking:

"Niet alleen hulp, maar ook onvoorwaardelijke liefde en een band die sterker is dan woorden"

Kosten en financiering

Aangezien elk traject maatwerk is, elke hond uniek is en elke gebruiker verschillende behoeften heeft, kunnen we geen vaste prijs geven voor het gehele traject. Om toch een idee te geven, variëren de kosten van de meeste trajecten tussen de 5.000 en 10.000 euro. Deze prijs is exclusief de aanschaf en verzorging van je hond. De aanschafkosten voor een hond liggen doorgaans tussen de 2.000 en 3.000 euro.

Hoe kan je het traject financieren?

Geld inzamelen door middel van inzamelacties is een veelgebruikte en effectieve manier om financiële steun te verzamelen voor een project. De mogelijkheden zijn ontelbaar. Enkele veel voorkomende methodes zijn het organiseren van evenementen, wedstrijden, concerten, veilingen enz. Ook verkoopacties werken vaak zeer goed en ook hier zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid. Sponsoracties waarbij een bepaald budget gesponsord wordt bv per afgelegde km worden ook vaak ingezet. En als laatste zijn ook collectes mogelijk op openbare plaatsen zoals winkels, evenementen enz.

Crowdfunding is een laagdrempelige financieringsmethode waarbij een groot aantal individuen, meestal via online platforms, kleine bedragen bijdragen om een project of initiatief te ondersteunen. Het stelt mensen in staat om financiële steun te ontvangen zonder traditionele financiële tussenpersonen, zoals banken of investeerders. Er bestaan zeer diverse platformen om aan crowdfunding te doen.

Indien u gebruik maakt van een persoonsvolgend budget of indien uw kind een persoonlijk assistentiebudget ter beschikking heeft, kan een deel van de opleiding daarmee gefinancierd worden.

De gebruiker kan het traject deels of volledig vanuit eigen financiële middelen voldoen. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van een fiscaal voordeel.

In Nederland kan er steeds een aanvraag worden ingediend bij de gemeente om met behulp van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij te dragen aan de opleiding.

Dankzij sponsoring en giften, biedt Argos de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor financiële ondersteuning voor mensen die niet beschikken over een PVB of een PAB. Deze ondersteuning kan oplopen tot maximaal 20% van de kosten die gemaakt worden bij de coach, afhankelijk van de beschikbare middelen bij Argos. 

Hiervoor kan een aanvraag ingediend worden via info@argosassistancedogs.be